Kto został Masterchefem? Eksplozja smaków i radości [ZDJĘCIA]
Dziesięć drużyn z Dolnego Śląska stanęło do kulinarnej rywalizacji, w której na pierwszym planie były pasja do gotowania, kreatywność i wspólna zabawa. Uczestnicy przygotowywali słodkie desery w słoiczkach, pokazując, że gotowanie może być zarówno sztuką, jak i doskonałą okazją do integracji.
Wydarzenie odbyło się w świetlicy wiejskiej w Godzikowicach i było drugą edycją konkursu kulinarnego dla osób z niepełnosprawnościami, skierowanego do Warsztatów Terapii Zajęciowej. Do rywalizacji przystąpiło dziewięć grup z Dolnego Śląska oraz lokalna drużyna z WTZ Tęcza. Każdy zespół liczył trzy osoby oraz wolontariusza - w tej roli świetnie sprawdzili się uczniowie klasy gastronomicznej z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie.
-Organizujemy drugą edycję konkursu kulinarnego, aby pokazać, że każdy może zostać Masterchefem. To wydarzenie integruje, uczy współpracy i daje wiele radości – podkreśla Edyta Kowalczuk ze Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom „Tęcza”.
Cała akcja została zrealizowana w ramach projektu "wESpół Wspieramy Ekonomię Społeczną", finansowanego przez UBS oraz Regionalne Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych (RCWIP).
Poziom rywalizacji okazał się niezwykle wysoki. Jury w składzie Anna Strażyńska, Alicja Igielska i Beata Jankowska - nie miało łatwego zadania. - Każda z propozycji była wyjątkowa - pięknie podana, dopracowana technicznie i pełna smaku. To była prawdziwa eksplozja kulinarnych wrażeń - mówiła Alicja Igielska.
Ostatecznie jury przyznało nagrody:
I miejsce - WTZ Lubin „Kameleon”
II miejsce - WTZ Trzebnica
III miejsce - WTZ Oława
Nikt jednak nie wyszedł z pustymi rękami, wszystkie drużyny otrzymały nagrody pocieszenia, a najlepsza trójka dodatkowo sprzęt AGD ufundowany przez sponsorów. To wydarzenie udowodniło, że pasja do gotowania nie zna barier, a wspólna praca i dobra zabawa są najlepszym przepisem na sukces. Organizatorzy już zapowiadają kolejną edycję konkursu!