Reklama
Logo - Olawa24.pl
{{ report.show === 1 ? 'Zgłoś sprawę' : 'Kontakt z redakcją' }}
{{ report.success }}
{{ error.report.data.name }}
{{ error.report.data.email }}
{{ error.report.data.body }}
{{ error.report.data.rule }}

Kulinarny powrót do korzeni w Bystrzycy

Dodano: Autor: Redakcja
autor zdjęć: KGW Bystrzyca
sie
19
Godzina: 16:00

Miejsce: Bystrzyca

Koło Gospodyń w Bystrzycy zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w projekcie „Polska Sztuka i Tradycja Kulinarna”. Warsztaty wytwarzania domowego makaronu, chleba i masła. 

Warsztaty odbędą się 19 sierpnia od 14:00 na placu przy Świetlicy Wiejskiej w Bystrzycy. Gospodynie i Gospodarze ożywią zwyczaje kulinarne z pokolenia naszych dziadków, które budowały mocne relacje rodzinne i społeczne. Na uczestników czekają trzy stacje, gdzie będą przygotowywać tradycyjne smakołyki. Na pierwszej będzie można nauczyć się robić domowy makaron na niedzielny, rodzinny obiad – taki jak u babci. Drugie stanowisko to wyrabianie chleba na zakwasie – wyłącznie z naturalnych składników, bez grama polepszaczy. Gratką dla wszystkich uczestników będzie możliwość podjęcia wyzwania z ubijaniem masła w tradycyjnych drewnianych maselnicach. Jak na gospodynie przystało, będzie też stanowisko z małym poczęstunkiem.

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Gospodynie zapewniają wszystkie niezbędne surowce i składniki. Warto zabrać ze sobą miseczkę i bawełnianą ściereczkę na przygotowany chleb. Wyrobione produkty uczestnicy będą mogli zabrać ze sobą do domów, by dzielić się efektami projektu z rodzinami. Projekt jest realizowany dzięki darowiźnie Fundacji Banku PeKaO. 


 

Zgłoś naruszenie
{{ error.violation.name }}
{{ error.violation.email }}
{{ error.violation.body }}
{{ violation.success }}

Komentarze (0)

Dodaj komentarz:

{{ error.comment.author }}
{{ error.comment.body }}
{{ error.comment.rules }}
{{ comment.success }}