Szefowa kuchni Tawerny Kapitańskiej w programie kulinarnym TVP VOD
W środę, 16 kwietnia w TVP VOD zostanie udostępniony pierwszy odcinek nowego programu kulinarnego „Gwiazdorska kuchnia Ani” – produkcji, która zabierze widzów TVP VOD do domów gwiazd ze świata muzyki, filmu, serialu i mediów, by razem z nimi gotować, rozmawiać i odkrywać ich kulinarne oblicze. W premierowym odcinku Anna Strażyńska odwiedzi Justyną Steczkowską i jej rodzinę, by wspólnie przygotować wielkanocne specjały. Emisja pierwszego i zarazem świątecznego odcinka wyjątkowo również w TVP2 o godz. 11:50 w czwartek, 17 kwietnia.
"Gwiazdorska kuchnia Ani" to program, jakiego jeszcze w polskiej telewizji nie było. Charyzmatyczna i ceniona w świecie kulinarnym Anna Strażyńska wyruszy w podróż, w której trakcie odwiedzi znane osoby w ich domach i razem przygotują wyjątkowe potrawy na różne okazje m.in. elegancką kolację dla przyjaciół, rodzinne śniadanie czy niezapowiedzianą wizytę znajomych. Mocnym atutem programu jest autentyczność i prawdziwe emocje.
To nie jest program, w którym po raz tysięczny w historii telewizji pokażemy, jak się kroi cebulę lub obiera ziemniaki. My też niczego nie udajemy, nie kreujemy, to program na wskroś autentyczny, nie ma żadnego scenariusza, nie jest to wyreżyserowane show. Ja nie jestem aktorką, tylko kucharzem. Każdy odcinek będzie kompletnie inną historią, bo każdy z nas prywatnie jest trochę inny i każdy ma jakieś preferencje kulinarne. W domu każdy jest sobą, więc będzie to inny obraz osób, które znamy z mediów. Kuchnia natomiast jest sercem domu, tutaj odbywają się imprezy, spotyka się rodzina, w niej ludzie się otwierają, pokazują prawdziwe oblicze. – akcentuje Anna Strażyńska.
W programie wystąpią m.in. Beata Tadla, Michał Szpak, Paulina Zwierz, Monika Mazur czy Joanna Kurowska. W premierowym odcinku widzowie zawitają do domu Justyny Steczkowskiej, która zaprosiła do wspólnego gotowania również swoich synów.
Jestem mega szczęśliwa, że trafiłam tutaj do tej rodziny. Widzów zaskoczy niejedna historia tego domu i różne nasze pomysły. Chleb, który Justyna upiekła, to jest dla mnie coś niesamowitego. Oczywiście „kradnę” przepis i wrzucam do siebie do restauracji. Na koniec odcinka przygotowałam fajną niespodziankę, taką wisienkę na torcie, naszą polską tradycję wielkanocną. – podkreśla Strażyńska.
Prowadząca „Gwiazdorską kuchnię Ani” jest szefową kuchni z wyjątkową historią i doświadczeniem. Zaczynała od gotowania w barobusie na planie reklamy. Później obsługiwała różne produkcje filmowe i serialowe. Dziś jest szefową kuchni w Tawernie Kapitańskiej w Ścinawie Polskiej k. Oławy, a jej kunszt docenili m.in. Magda Gessler, Tomasz Karolak czy Francesco Napoli. Zdobyła uznanie również na międzynarodowej scenie kulinarnej, gotując na przyjęciach w Miami, Los Angeles czy Dubaju. W celu poszerzania horyzontów kulinarnych i poszukiwaniu inspiracji regularnie podróżuje i poznaje kuchnię danego miejsca, w tym celu odwiedziła m.in. Sri Lankę, Japonię czy Liban.
Talent do gotowania odziedziczyłam po mamie i babci, która przygotowywała dania dla ubogich. One gotowały z miłością i ja mam tak samo, ale przygoda z kuchnią zaczęła się przez przypadek. Jedna z kucharek barobusa doznała kontuzji i szukali na cito zastępstwa. To było nagranie reklamy na opuszczonej stacji w małej miejscowości. Dostałam budżet zaledwie kilkunastu złotych na osobę na cały dzień. Wpadłam jednak na dobry pomysł, zaczęłam chodzić po wsi i skupować jaja, mleko, owoce warzywa. Ja jestem szczera, wesoła i bezpośrednia, więc niektóre produkty dostałam za darmo. W kuchni jestem oldschoolowa – nie używam komórki ani mejla, wszystko zapisuję na kartkach, nawet wygląd talerza rozrysowuję sobie w zeszycie. Największym moim sukcesem są goście, którzy są ze mną nawet mimo moich potknięć. Są to ludzie z Polski i z zagranicy, którzy specjalnie przyjeżdżają, żeby posmakować moich dań. – mówi Strażyńska.
Kolejne odcinki „Gwiazdorskiej kuchni Ani” będą udostępniane tylko w TVP VOD co czwartek.
Źródło: Michał Bąkowski Zespół PR Biuro Reklamy i Marketingu Telewizja Polska S.A.