Reklama
Logo - Olawa24.pl
{{ report.show === 1 ? 'Zgłoś sprawę' : 'Kontakt z redakcją' }}
{{ report.success }}
{{ error.report.data.name }}
{{ error.report.data.email }}
{{ error.report.data.body }}
{{ error.report.data.rule }}

Uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej walczyli w kulinarnym konkursie [ZDJĘCIA]

Dodano: Autor: Redakcja
autor zdjęć: olawa24.pl

Warsztat Terapii Zajęciowej działający przy Stowarzyszeniu Pomocy Dzieciom "Tęcza" w Oławie zorganizował pierwszy konkurs kulinarny pod tytułem "Każdy może zostać MasterChefem". 

Konkurs odbył się w ubiegły piątek, 11 października. Do rywalizacji stanęło dziewięć, trzyosobowych drużyn z niepełnosprawnościami, uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej z Dolnego Śląska. Podczas kulinarnych zmagań, mieli do wykonania po dwie zimne przystawki. Do zadania przygotowywali się z wyprzedzeniem w swoich placówkach, podczas konkursu musieli to zrobić samodzielnie przy wsparciu jednego wolontariusza, czyli ucznia klasy gastronomicznej z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie. 

-Uczestnicy mieli pulę produktów, z których mogli wybrać sobie to, z czego będą chcieli skorzystać - wyjaśnia Edyta Kowalczuk, kierownik Warsztatów Terapii Zajęciowej w Oławie. -Pomysłodawcą konkursu była kadra Warsztatów Terapii Zajęciowej w Oławie. Po zbadaniu naszych potrzeb i zbadaniu, że na Dolnym Śląsku nie ma konkursu kulinarnego dla osób z niepełnosprawnościami, postanowiliśmy odpowiedzieć na tę potrzebę i taki konkurs zorganizować. Dodam ważną informację, że jest on dofinansowany ze środków budżetu samorządu województwa dolnośląskiego. 

Dania oceniało trzyosobowe jury w składzie: Agnieszka Kalinowska, dyrektor Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Anna Strażyńska szef kuchni Tawerny Kapitańskiej i Beata Jankowska, dietetyk i psychodietetyk. Uczestnicy na przygotowanie dwóch dań mieli 90 minut, łącznie z przygotowaniem stanowiska, jego posprzątaniem i podaniem. 

Jury miało niełatwy wybór. A kryteria, jakie były brane pod uwagę przy ocenie to smak, estetyka, sposób podania oraz oryginalność. Pierwsze miejsce zajął WTZ Św. Celestyn z Mikoszowa, drugie miejsce zdobył WTZ Akademia Życia Lubin, a trzecie WTZ Uśmiech ze Ścinawy. 

Dodatkową nagrodą niespodzianką była zapowiedź odwiedzin i przeprowadzenia warsztatów kulinarnych, przez Annę Strażyńską dla wszystkich Warsztatów Terapii Zajęciowych. 

Zgłoś naruszenie
{{ error.violation.name }}
{{ error.violation.email }}
{{ error.violation.body }}
{{ violation.success }}

Komentarze (0)

Dodaj komentarz:

{{ error.comment.author }}
{{ error.comment.body }}
{{ error.comment.rules }}
{{ comment.success }}