Weź udział w konkursie na najlepszy produkt żywnościowy
Już 5 września w Domaniowie odbędzie się XX edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Podczas tegorocznych dożynek wojewódzkich na boisku sportowym przy Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II (ul. Sportowa 6, 55-216 Domaniów) mieszkańcy będą mogli zaprezentować swoje wyroby. Konkurs ma charakter otwarty i może przystąpić do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, spełniający kryteria konkursowe. -Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu- informuje UMiG Jelcz- Laskowice.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty mleczne
3. Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
III. Napoje regionalne
Podkategorie
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne (w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. -W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2021”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Karty zgłoszenia można wysyłać do 29 lipca. Zgłoszenia należy przesyłać na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Wydział Obszarów Wiejskich
Wybrzeże J. Słowackiego 12-14
50 – 411 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz na adres e mail: [email protected] (skany kart zgłoszenia oraz wersje edytowalne).
Informacje na temat konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776- 97-36 lub 71 776-90-30, e-mail: [email protected]
Food photo created by KamranAydinov - www.freepik.com