Reklama
Logo - Olawa24.pl
{{ report.show === 1 ? 'Zgłoś sprawę' : 'Kontakt z redakcją' }}
{{ report.success }}
{{ error.report.data.name }}
{{ error.report.data.email }}
{{ error.report.data.body }}
{{ error.report.data.rule }}

Witamina B6 – jej znaczenie dla organizmu

Dodano: Autor: Redakcja
autor zdjęć: archiwum prywatne

Witamina B6 to związek należący do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w wielu procesach biochemicznych organizmu. Wspiera pracę układu nerwowego oraz odpowiada za prawidłową pracę mięśni i serca. W jakich produktach występuje witamina B6?

Witamina B6 – dlaczego jest ważna?

Witamina B6 należy do tzw. B-kompleksu – hydrofilnych witamin z grupy B. Występuje w 6 różnych formach wykazujących aktywność biologiczną, a jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jest wchłaniana w świetle przewodu pokarmowego i magazynowana mięśniach, jednak w przypadku wystąpienia niedoborów jej zapasy nie mogą zostać wykorzystane na inne cele, niż glukoneogeneza (endogenne wytwarzanie glukozy przez organizm).

Podstawową formą, którą dostarczamy do organizmu wraz z przyjmowanym pożywieniem, jest glukozyd pirydoksyny. Jedynie niewielka ilość tego związku jest syntetyzowana w jelitach, dlatego należy dbać o obecność jej źródeł w codziennym pożywieniu. 

Witamina B6 jest kofaktorem dla przeszło 160 enzymów, które uczestniczą w wielu ważnych reakcjach biochemicznych jak np. metabolizm aminokwasów, biosynteza neurotransmiterów, przewodnictwo nerwowe, czy przemiany tryptofanu. Jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu. Uczestnicząc w biosyntezie hemu, wpływa na prawidłowy poziom żelaza w organizmie, dlatego jest ważna w leczeniu anemii. Dzięki odpowiedniej podaży witaminy B6 utrzymywany jest właściwy poziom homocysteiny, która w wyniku przemian jest przekształcana do cysteiny.

Zbyt wysoki poziom homocysteiny wpływa na zwiększenie ryzyka powstawania chorób układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze) i incydentów sercowo-naczyniowych jak np. zawał mięśnia sercowego, czy udar. W obecności witaminy B6 dochodzi do zwiększenia przyswajania magnezu, który jest niezwykle istotny dla pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego. Dlatego często suplementy diety zawierające magnez są łączone z witaminą B6, która wspiera wchłanianie tego związku.

Funkcje witaminy B6:

  • bierze udział w przemianach aminokwasów i syntezie białek;
  • uczestniczy w metabolizmie węglowodanów i lipidów;
  • wpływa na biosyntezę neurotransmiterów takich jak dopamina, noradrenalina i kwas gamma-aminomasłowy;
  • moduluje działanie hormonów steroidowych – glikokortykosteroidów i hormonów płciowych (androgeny, progesteron, estrogeny);
  • odpowiada za właściwe przewodnictwo nerwowe;
  • reguluje poziom homocysteiny;
  • uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek;
  • odpowiada za powstawanie przeciwciał układu odpornościowego;
  • jej obecność wpływa na wykorzystanie magnezu przez organizm.

Działanie witaminy B6 będzie wspierać obecność cynku i niacyny. 

Witamina B6 – gdzie występuje?

Witamina B6 występuje naturalnie w żywności i stosując zrównoważoną dietę, nie sposób doprowadzić do jej niedoborów. Wprowadzając zasady zdrowego żywienia, należy unikać produktów o wysokim stopniu przetworzenia, stawiając na świeżo przyrządzane posiłki. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty cateringu dietetycznego w Lublinie, Łodzi, czy innych miejscowościach, gdzie dostępna jest dieta pudełkowa. Wówczas można wybrać dostosowany do swoich potrzeb model żywienia oraz kaloryczność dziennego menu. 

Produkty o wysokiej zawartości witaminy B6:

  • mięso – drób, wieprzowina;
  • ryby – makrela, łosoś, pstrąg tęczowy;
  • podroby – wątroba, nerki, serca;
  • nasiona roślin strączkowych – groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób;
  • owoce – banany, suszone morele, wiśnie;
  • warzywa – papryka czerwona, ziemniaki, kapusta kiszona, pomidory;
  • produkty zbożowe z pełnego ziarna – pieczywo razowe, makaron razowy;
  • komosa ryżowa;
  • ryż brązowy;
  • przyprawy – curry, imbir, czosnek, chili.

Witamina B6 jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, dlatego istotny będzie sposób obróbki termicznej produktów będących jej źródłem. Do strat dochodzi przede wszystkim podczas gotowania w wodzie, duszenia, czy smażenia. Wobec tego, w miarę możliwości należy spożywać je w formie jak najmniej przetworzonej, unikać rozgotowywania i rozdrabniania potraw.

[Artykuł partnera]

Zgłoś naruszenie
{{ error.violation.name }}
{{ error.violation.email }}
{{ error.violation.body }}
{{ violation.success }}